mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Zakwas buraczany do barszczu czerwonego

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Najlepszy przepis na zakwas do barszczu czerwonego, który mam od babci:)

Zakwas buraczany do barszczu czerwonego Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Zakwas buraczany do barszczu czerwonego

 

Sposób przygotowania:

Zakwas buraczany do barszczu czerwonego
Surowe, obrane buraki kroję w plastry i przekładam do garnuszka. Do buraków wlewam wrzącą wodę, dodaję szczyptę soli, dwa listki laurowe, łyżka cukru i octu, ziarna ziela angielskiego i pieprzu. Odstawiam garnek na całą dobę (powinien stać w temperaturze pokojowej, bez przykrycia). Jeśli chcę użyć zakwas trochę wcześniej to podgrzewam go, aby był bardziej esencjonalny, ale nie doprowadzam do zagotowania. Do barszczu czerwonego wlewam wywar, a buraki wyrzucam.
Zakwas buraczany do barszczu czerwonego
Buraki myję, obieram, płuczę i kroję w plastry, wkładam do garnka
Zakwas buraczany do barszczu czerwonego
Do buraków dodaję wodę, ocet i przyprawy
Zakwas buraczany do barszczu czerwonego
Aby szybciej przygotować zakwas mozna go podgrzać

Tagi:

buraki zakwas