czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Zalewajka z owocami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Takie ciasto zawsze robiła moja mama, przypomina mi ono smaki dzieciństwa;) Mój synek też bardzo je lubi!

Zalewajka z owocami

Składniki:

Zalewajka z owocami

 

  • Biszkopt:
  • 4 jajka,
  • 4 łyżki mąki pszennej,
  • 2 łyżki cukru,
  • łyżeczka proszku do pieczenia.

 

 

  • Wierzch:
  • 6 połówek brzoskwiń z puszki,
  • słoik wypestkowanych wiśni,
  • 2 galaretki cytrynowe.

Sposób przygotowania:

Zalewajka z owocami
1. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodawać do bialek na przemian z żółtkami. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy o śr. 27cm. Piec około 25 minut w temp. 180st. Ostudzić. 2. Jajka ubija z cukrem na parze przez około 15 minut. Zdjąć z ognia, dodać sok z cytryny, postawić ponownie na parze, miksowac jeszcze 2 minuty. Następnie masę przestudzić. Miękkie maslo utrzeć na puch, powoli dodawać masę jajeczną. Krem rozsmarować na cieście, a na około wycisnąć rozetki przy pomocy szprycy. 3. Owoce odsączyć, rozłożyć na cieśćie. Galaretki rozpuścić w 800ml wrzątku, ostudzić. Tężejące wylać na ciasto. Schłodzić.