Sposób przygotowania:
Zalewajka z owocami
1. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodawać do bialek na przemian z żółtkami. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy o śr. 27cm. Piec około 25 minut w temp. 180st. Ostudzić. 2. Jajka ubija z cukrem na parze przez około 15 minut. Zdjąć z ognia, dodać sok z cytryny, postawić ponownie na parze, miksowac jeszcze 2 minuty. Następnie masę przestudzić. Miękkie maslo utrzeć na puch, powoli dodawać masę jajeczną. Krem rozsmarować na cieście, a na około wycisnąć rozetki przy pomocy szprycy. 3. Owoce odsączyć, rozłożyć na cieśćie. Galaretki rozpuścić w 800ml wrzątku, ostudzić. Tężejące wylać na ciasto. Schłodzić.