Triss

Triss

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Cottage Pie – zapiekanka wiejska

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Sycąca zapiekanka z mięsem, warzywami i puree.

Cottage Pie – zapiekanka wiejska Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Cottage Pie – zapiekanka wiejska

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Cottage Pie – zapiekanka wiejska
Ziemniaki ugotować, przecisnąć przez praskę, dodać mleko, masło oraz gałkę i sól do smaku. Cebulę, marchew oraz pomidory pokroić w kostkę. Na rozgrzanej patelni podsmażyć marchew, następnie dodać cebulę. Smażyć aż marchew nieco zmięknie, a cebula się zeszkli. Następnie dodac mięso mielone, smażyć kilka minu i dodac pokrojone w kostkę pomidory, podlać ok. 1/2 szklanki wody. Całość dusić, aż pomidory się rozpadną, doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką, oregano oraz ewentualnie vegetą. Naczynie żarodoporne wysmarować masłem, wyłożyć farsz mięsny, a następnie wyrównać. Na górę wyłożyć puree ziemniaczane, wyrównać. (Można użyć do tego szprycy). Zapiekankę piec ok. 30 min. w temp. 190st. C. Po upieczeniu odstawić na ok. 10 min. i dopiero kroić.
Cottage Pie – zapiekanka wiejska
Podsmażyć marchew, a następnie dodać cebulę.
Cottage Pie – zapiekanka wiejska
Do marchwi i cebuli dodać mięso mielone.
Cottage Pie – zapiekanka wiejska
Farsz ułożyć w formie żaroodpornej, wyrównać.
Cottage Pie – zapiekanka wiejska
Na górze wyłożyć i wyrównać puree ziemniaczane.

Tagi:

mięso puree