Sposób przygotowania:
Cottage Pie – zapiekanka wiejska
Ziemniaki ugotować, przecisnąć przez praskę, dodać mleko, masło oraz gałkę i sól do smaku. Cebulę, marchew oraz pomidory pokroić w kostkę. Na rozgrzanej patelni podsmażyć marchew, następnie dodać cebulę. Smażyć aż marchew nieco zmięknie, a cebula się zeszkli. Następnie dodac mięso mielone, smażyć kilka minu i dodac pokrojone w kostkę pomidory, podlać ok. 1/2 szklanki wody. Całość dusić, aż pomidory się rozpadną, doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką, oregano oraz ewentualnie vegetą. Naczynie żarodoporne wysmarować masłem, wyłożyć farsz mięsny, a następnie wyrównać. Na górę wyłożyć puree ziemniaczane, wyrównać. (Można użyć do tego szprycy). Zapiekankę piec ok. 30 min. w temp. 190st. C. Po upieczeniu odstawić na ok. 10 min. i dopiero kroić.
Babciagramolka