mic

mic

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 140]

Zapiekana zupa cebulowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Smaczna, efektowna i zapiekana zupa cebulowa.

Zapiekana zupa cebulowa Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Zapiekana zupa cebulowa

 

  • 1,5 litra wywar warzywny
  • 6 sztuk cebula
  • 3 ząbki czosnek
  • do smaku koper
  • 1/3 kostki margaryna
  • ciasto francuskie
  • DO SMAKU Sól
  • DO SMAKU pieprz
  • do smaku papryka ostra
  • do posypania ser zółty

Sposób przygotowania:

Zapiekana zupa cebulowa
Z ciasta francuskiego, ja kupiłem z lenistwa, można oczywiście zrobić wycinamy kwadraty, około 1,5 cm większe niż miseczka. Miseczki oczywiście specjalne do zapiekania. Cebulę obieramy, kroimy w piórka, wcześniej wkładamy do zamrażalnika na 15 minut, wtedy nie piecze, podsmażamy , Dodajemy obrany i wyciśnięty przez praskę czosnek i zalewamy bulionem.Zupę doprawiamy do smaku za pomocą przypraw, ilość według kubków smakowych.Następnie przelewamy do miseczek łyżką do zupy Ser ścieramy na tarce jarzynowej i posypujemy startym serem wierzch zupy i sklejamy ciastem.Zapiekamy w rozgrzanym piekarniku w temp. 180 stopni. Jemy gorące.
Zapiekana zupa cebulowa
Etap 1 przygotowany bulion połączony z cebulą
Zapiekana zupa cebulowa
Etap 2 przelana zupa cebulowa do miseczek
Zapiekana zupa cebulowa
Etap 3 oklejone miseczki ciastem francuskim