Muzzy

Muzzy

Starszy Kucharz
[Przepisów: 9]

Zapiekane flaki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ciekawy pomysł na flaki w formie zapiekanki. Doskonałe na świąteczny obiad.

Zapiekane flaki

Składniki:

Zapiekane flaki

 

  • 1,5 kg flaków wołowych
  • 1 kg mieszanych warzyw (marchew, pietruszka, seler, papryka czerwona i żółta)
  • 3 cebule
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła
  • 1,5 szklanki gęstej śmietany
  • 20 dag ostrego żółtego sera
  • przyprawy: sól, pieprz, majeranek, imbir, ziele angielskie, gałka muszkatołowa, kumin
  • szklanka bułki tartej
  • szklanka rosołu

Sposób przygotowania:

Zapiekane flaki
Flaki opłukać, obgotować, odcedzić, ponownie wrzucić do wrzątku, gotować ok. 3 godziny. Pod koniec gotowania wrzucić umyte warzywa. Osolić, ugotować do miękkości. Ostudzić. Flaki i warzywa pokroić w słupki. Obraną cebulę posiekać, poddusić na oleju, wymieszać z flakami, warzywami, zalać rosołem, przyprawić na ostro. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i układać warstwami flaki z warzywami, przesypując serem i bułką tartą, lekko opruszając papryką. Na końcu zalać śmietaną, wstawić do nagrzanego piekarnika, zapiekać 20-30 minut.