Stenka

Stenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 331]

Zapiekane naleśniki ze świeżego szpinaku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Szpinak rośnie szybko. Smaczne naleśniki ze świeżym szpinakiem z własnej grządki na obiad lub kolację.

Zapiekane naleśniki ze świeżego szpinaku Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Zapiekane naleśniki ze świeżego szpinaku

Ciasto naleśnikowe

Farsz

Na wierzch

  • 3 plastry żółtego sera
  • 2 łyżki ketchupu

Sposób przygotowania:

Zapiekane naleśniki ze świeżego szpinaku
Oberwać liście szpinaku z łodyżek. Dokładnie wypłukać i osuszyć. Zblanszować, ostudzić i zblendować. Dodać przecisnięty czosnek, doprawić do smaku pieprzem i wymieszać.

Z podanych składników przygotować ciasto naleśnikowe i usmażyć naleśniki. Na każdy naleśnik nałożyć farsz szpinakowy i zwinąć naleśniki. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem klarowanym.

Ułożyć naleśniki w naczyniu żaroodpornym, dodać na wierzch ser żółty, polać ketchupem. Naczynie włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.

Zapiec przez około 15 minut.
Zapiekane naleśniki ze świeżego szpinaku
Przebrane i opłukane liście szpinaku do zblanszowania
Zapiekane naleśniki ze świeżego szpinaku
Farsz do posmarowania naleśników ze szpinaku i sera feta
Zapiekane naleśniki ze świeżego szpinaku
Usmażone naleśniki do farszu szpinakowego
Zapiekane naleśniki ze świeżego szpinaku
Kolejny nalesnik przygotowany do złożenia
Zapiekane naleśniki ze świeżego szpinaku
Naleśniki w naczyniu żaroodpornym.
Zapiekane naleśniki ze świeżego szpinaku
Smacznego