Stenka

Stenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 331]

Zapiekane naleśniki ze szpinakiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Smaczne danie obiadowe lub kolacyjne, najlepiej przygotowane ze świeżego szpinaku, chociaż wymaga więcej pracy.

Zapiekane naleśniki ze szpinakiem

Składniki:

Zapiekane naleśniki ze szpinakiem

ciasto naleśnikowe

farsz szpinakowy

sos

  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżką mąki
  • 3/4 szklanki mleka
  • serek topiony
  • sól i pieprz do smaku
  • zioła, np tymianek do posypania

Sposób przygotowania:

Zapiekane naleśniki ze szpinakiem

przygotowanie naleśników

Zapiekane naleśniki ze szpinakiem
Naleśniki posmarowane i ułożone ścisło w naczyniu żaroodoprnym

Przygotować ciasto naleśnikowe z podanych składników. Usmażyć naleśniki. Przebrać liście szpinaku, oberwać ogonki i wypłukać. Obgotować przez około 10 minut. Ostudzić i pokroić. Obrać czosnek i jak najdrobniej pokroić. Obsmażyć szpinak z czosnkiem, doprawić solą i pieprzem. Na każdy naleśnik kolejno nałożyć trocha farszu, posmarować nim cały naleśnik i zwinąć w rulon. Ułożyć zwinięte naleśniki ciasno w naczyniu żaroodpornym. Przygotować sos: zrobić zasmażkę z masła i mąki, dodać mleko, mieszać aż zgęstnieje. Dodać rozdrobniony serek topiony i podgrzewać do uzyskania jednolitej konsystencji. doprawić solą i pieprzem.

zapiekanie

Zapiekane naleśniki ze szpinakiem
Naleśniki najlepiej spozyć na ciepło z dodatkiem surówki.

Polać naleśniki przygotowanym sosem i posypać tymiankiem lub innymi ziołami. Zapiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut.