Sposób przygotowania:
Zapiekane naleśniki ze szpinakiemprzygotowanie naleśników
Przygotować ciasto naleśnikowe z podanych składników. Usmażyć naleśniki. Przebrać liście szpinaku, oberwać ogonki i wypłukać. Obgotować przez około 10 minut. Ostudzić i pokroić. Obrać czosnek i jak najdrobniej pokroić. Obsmażyć szpinak z czosnkiem, doprawić solą i pieprzem. Na każdy naleśnik kolejno nałożyć trocha farszu, posmarować nim cały naleśnik i zwinąć w rulon. Ułożyć zwinięte naleśniki ciasno w naczyniu żaroodpornym. Przygotować sos: zrobić zasmażkę z masła i mąki, dodać mleko, mieszać aż zgęstnieje. Dodać rozdrobniony serek topiony i podgrzewać do uzyskania jednolitej konsystencji. doprawić solą i pieprzem.
zapiekanie
Polać naleśniki przygotowanym sosem i posypać tymiankiem lub innymi ziołami. Zapiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut.