gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1294]

Zapiekane pieczarki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pieczarki z mięsem mielonym zapiekane w jajkach ze serem to pyszne danie na obiad. Danie nie jest trudne w przygotowaniu, a jest bardzo smaczne.

Zapiekane pieczarki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zapiekane pieczarki

 

Sposób przygotowania:

Zapiekane pieczarki
Pieczarki obieramy i odcinamy ogonki. Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy drobno posiekaną cebulę, 1 jajko, 3 łyżki bułki tartej oraz przyprawy: sól, pieprz i przyprawę do wieprzowiny. Wszystko razem mieszamy - wyrabiamy na jednolitą masę. Masą mięsną oblepiamy spód pieczarek (tworząc kulkę). Pieczarki z mielonym maczamy w roztrzepanym jajku (2 jajka) i obtaczamy w bułce tartej. Po czym smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Usmażone pieczarki układamy w wysmarowanym margaryną naczyniu żaroodpornym. Siedem jajek roztrzepujemy w misce i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Następnie zalewamy pieczarki. Ser żółty trzemy na tarce o dużych oczkach i posypujemy wierzch dania. Zapiekamy ok. 30 minut w temp. 180 stopni.
Zapiekane pieczarki
Pieczarki obieramy i odcinamy ogonki ....
Zapiekane pieczarki
Masą mięsną oblepiamy spód pieczarek (tworząc kulkę).
Zapiekane pieczarki
Pieczarki z mielonym maczamy w roztrzepanym jajku (2 jajka) i obtaczamy w bułce tartej.
Zapiekane pieczarki
Usmażone pieczarki z mielonym układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy roztrzepanymi jajkami i posypujemy serem.