mz00ms

mz00ms

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 710]

Zapiekane piure z selerów

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo pyszne piure zamiast ziemniaczków na obiad.

Zapiekane piure z selerów

Składniki:

Zapiekane piure z selerów

 

Sposób przygotowania:

Zapiekane piure z selerów
Selery dokładnie oczyścić, obrać, umyć, zalać mlekiem i dopełnić wrzącą wodą, tak aby seler był przykryty płynem. Ugotować do miękkości. Wyjąć z wody, ostudzić, zmiksować blenderem z ziemniakami. Cebulę obrać, umyć, posiekać, przesmażyć na maśle. Dodać do masy selerowej, dodać żółtka, oliwę, posolić i przyprawić pieprzem. Ser żółty zetrzeć na tarce. Piure wyłożyć do naczynia żaroodpornego, posmarować koncentratem, posypać serem i zapiec w piekarniku o temp. 170stopni przez około 15minut.

Tagi:

sery ser seler