Sposób przygotowania:
Zapiekank ziemniaczana.
Ziemniaki obieramy, opłukujemy i gotujemy w garnku z wodą i solą.Ziemniaki gotujemy , studzimy i kroimy w plasterki.Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Pieczarki opłukujemy i kroimy w plasterki.Do rondla wlewamy 1 łyżkę oleju, dodajemy cebulę, mięso mielone, sól, pieprz , mieszamy i smażymy przez 10 minut. Gotowe mięso przekładamy na talerz. Do tego samego rondla wlewamy drugą łyżkę oleju , wsypujemy pieczarki , dodajemy sól, pieprz , mieszamy i smażymy przez 10 minut.Do miski wlewamy śmietanę, wbijamy jajka, dodajemy sól, pieprz i wszystko razem łączymy, mieszając.Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. W naczyniu żaroodpornym układamy pierwszą warstwę ziemniaków,następnie wsypujemy mięso z cebulą, pieczarki , drugą warstwę ziemniaków i wszystko zalewamy przygotowanym sosem.Na wierz wsypujemy ser. Zapiekamy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 20 minut ,studzimy i ciepłą zapiekankę kroimy, przekładamy na talerz i posypujemy natką pietruszki.