MARIA66

MARIA66

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 509]

Zapiekank ziemniaczana.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Smaczna zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i pieczarkami.

Zapiekank ziemniaczana. Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zapiekank ziemniaczana.

 

Sposób przygotowania:

Zapiekank ziemniaczana.
Ziemniaki obieramy, opłukujemy i gotujemy w garnku z wodą i solą.Ziemniaki gotujemy , studzimy i kroimy w plasterki.Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Pieczarki opłukujemy i kroimy w plasterki.Do rondla wlewamy 1 łyżkę oleju, dodajemy cebulę, mięso mielone, sól, pieprz , mieszamy i smażymy przez 10 minut. Gotowe mięso przekładamy na talerz. Do tego samego rondla wlewamy drugą łyżkę oleju , wsypujemy pieczarki , dodajemy sól, pieprz , mieszamy i smażymy przez 10 minut.Do miski wlewamy śmietanę, wbijamy jajka, dodajemy sól, pieprz i wszystko razem łączymy, mieszając.Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. W naczyniu żaroodpornym układamy pierwszą warstwę ziemniaków,następnie wsypujemy mięso z cebulą, pieczarki , drugą warstwę ziemniaków i wszystko zalewamy przygotowanym sosem.Na wierz wsypujemy ser. Zapiekamy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 20 minut ,studzimy i ciepłą zapiekankę kroimy, przekładamy na talerz i posypujemy natką pietruszki.
Zapiekank ziemniaczana.
W rondelku smazymy mieso z cebulą, dodajemy przyprawy.
Zapiekank ziemniaczana.
Pieczarki opłukujemy i kroimy w plasterki .
Zapiekank ziemniaczana.
W naczyniu do zapiekania układamy warstwę ziemniaków a potem mieso i pieczarki.
Zapiekank ziemniaczana.
Na wierz zapiekanki kładziemy drugą warstwę ziemniaków, zalewamy sosem i posypujemy serem.