Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Zapiekanka a la Ewa Zet

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

W osolonej wodzie ugotować makaron, odcedzić. (Wszystkie składniki przed ułożeniem w

Zapiekanka a la Ewa Zet

Składniki:

Zapiekanka a la Ewa Zet

 

  • 15 dag makaronu rurki

 

  • 1/4 główki włoskiej kapusty

 

  • 30-40 dag mięsa (pozostałego z poprzedniego obiadu lub usmażyć mięso mielone)

 

 

  • 2 marchewki

 

 

  • cebula

 

 

  • 2 jaja

 

  • 15 dag żółtego sera

 

 

 

  • oliwa do smażenia

 

  • 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki

Sposób przygotowania:

Zapiekanka a la Ewa Zet
W osolonej wodzie ugotować makaron, odcedzić. (Wszystkie składniki przed ułożeniem w naczyniu, wstępnie przyprawić do smaku). Cebulę i pieczarki pokroić i razem usmażyć. Kapustę poszatkować i również usmażyć. Marchewkę i kalafior ugotować, rozdrobnić. Ze śmietany i jaj zrobić zalewę, przyprawić solą i pieprzem. Wysmarować żaroodporne naczynie oliwa, ułożyć jako pierwszą warstwę makaron, następnie kapustę. Polać trochę zalewą (rozprowadzić po całej powierzchni). Następnie ułożyć mięso, dalej marchewkę i kalafior, polać znowu zalewą, na końcu pieczarki i wylać resztę zalewy, posypać całość startym żółtym serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220˚C, na ok. 25 minut. Po wyciągnięciu posypać natką pietruszki.

Przepis własny