Sposób przygotowania:
Zapiekanka a la Ewa Zet
W osolonej wodzie ugotować makaron, odcedzić. (Wszystkie składniki przed ułożeniem w naczyniu, wstępnie przyprawić do smaku). Cebulę i pieczarki pokroić i razem usmażyć. Kapustę poszatkować i również usmażyć. Marchewkę i kalafior ugotować, rozdrobnić. Ze śmietany i jaj zrobić zalewę, przyprawić solą i pieprzem. Wysmarować żaroodporne naczynie oliwa, ułożyć jako pierwszą warstwę makaron, następnie kapustę. Polać trochę zalewą (rozprowadzić po całej powierzchni). Następnie ułożyć mięso, dalej marchewkę i kalafior, polać znowu zalewą, na końcu pieczarki i wylać resztę zalewy, posypać całość startym żółtym serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220˚C, na ok. 25 minut. Po wyciągnięciu posypać natką pietruszki.
Przepis własny
Przepis własny
darek112