Anula

Anula

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 336]

Zapiekanka Ani

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 19

Smaczny jednodaniowy posilek mojego pomyslu,czyli to na obiad co w lodowce znalazlam ;)

Zapiekanka Ani

Składniki:

Zapiekanka Ani

 

  • 10-12 duzych ziemniakow
  • wendlina(ja uzylam szynki i kielbasy)
  • 2 duze cebule
  • 2 duze papryki
  • ser zolty
  • ser wloski twardy tarty(ja kupuje w takich tubach jak np.przyprawa do grilla)
  • ser mozzarella
  • przyprawa do frytek i ziemniakow(ja uzylam Appetity)
  • oliwki(jakie kto lubi ja dalam zielone)

Sposób przygotowania:

Zapiekanka Ani
Ziemniaki gotujemy w lupinach(powinny byc twardawe w srodku)Wendline kroimy w kostke i podsmazamy,odcedzamy z tluszczu.cebule i papryke kroimy w kostke i podsmazamy az cebula sie zeszkli i odcedzamy z tluszczu.Ziemniaki obieramy i kroimy w grubsze plastry.W naczyniu zaroodpornym ukladamy:warstwa ziemniakow,posypujemy przyprawa do ziemniakow,warstwa wendliny posypujemy tartym wloskim serem,warstwa ziemniakow posypujemy przyprawa do ziemniakow,warstwa papryki i cebuli,posypujemy tartym wloskim serem,warstwa ziemniakow posypujemy przyprawa do ziemniakow,dajemy starty zolty ser,ukladamy plastry mozzarelli,i dajemy kilka olowek.Pieczemy ok 30 min w 170stopniach(z termoobiegiem)