Sposób przygotowania:
Zapiekanka cebulowo – grzybowa
Grzyby zamaczamy dzień wcześniej w garnuszku z wodą. Nazajutrz odsączamy je, kroimy w paseczki. Cebule siekamy drobno. Ryż gotujemy w osolonej wodzie, według przepisu na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy posiekaną cebulę, solimy ją lekko i dusimy. Po ok. 5 minutach dodajemy grzyby. Dusimy wszystko razem aż do miękkości. Na koniec solimy i pieprzymy do smaku. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwę ryżu, następnie warstwę cebuli z grzybami i znów warstwę ryżu. Śmietanę mieszamy z roztrzepanym jajem. Solimy i pieprzymy lekko. Takim sosem polewamy zapiekankę. Zapiekamy wszystko w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni ok. 30 minut. Podajemy od razu.