ewelina.mn

ewelina.mn

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 663]

Zapiekanka jajeczna

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszna propozycja na śniadanie.

Zapiekanka jajeczna

Składniki:

Zapiekanka jajeczna

 

  • 6 jajek
  • 300 g kiełbasy podwawelskiej
  • 1 cebula
  • kawałek sera żółtego
  • 1 czerwona papryka
  • szczypiorek
  • tłuszcz do natłuszczenia naczynia
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Zapiekanka jajeczna
Cebule obieramy i siekamy w drobną kostkę. Paprykę myjemy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Kiełbasę kroimy w kostkę. Na patelni podsmażamy cebulę, dodajemy kiełbasę i paprykę i wszystko smażymy razem. Gdy już wszystko będzie miękkie wbijamy jaja,n dodajemy posiekany szczypiorek solimy i doprawiamy pieprzem. Na niewielkim ogniu smażymy jajecznicę, mieszając od czasu do czasu. Ściętą jajecznicę przekładamy łyżką do wysmarowanego wcześniej tłuszczem naczynia żaroodpornego. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Wkładamy zakryte naczynie z jajecznicą. Po 10 minutach wyjmujemy, posypujemy startym wcześniej serem i wkładamy do piekarnika odkryte naczynie na kolejne 10-15 minut (do momentu aż z sera zrobi się skorupka. Podajemy natychmiast, najlepiej na tostach z chleba pszennego. Smacznego!