bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Zapiekanka - makaron z kulkami mięsnymi

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Zapiekanka na szybko z tego co zawsze jest kuchni

Zapiekanka - makaron z kulkami mięsnymi

Składniki:

Zapiekanka - makaron z kulkami mięsnymi

 

  • 500g mięsa mielonego woł-wp
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • bułka tarta ok 3-4 łyzki
  • jajko
  • papryka słodka, ostra
  • oregano
  • kulka mozzarelli
  • makaron (cienkie kolorowe penne) ok 250g
  • 250ml bulionu
  • ser żólty starty
  • sos pomidorowy z koncentratu lub 250 ml passaty
  • olej

Sposób przygotowania:

Zapiekanka - makaron z kulkami mięsnymi
Z miesa, jajka, przypraw, czosnku, buki tartej zagneisc mase i uformowac kuleczki. Obsmażyc na goracym oleju na rumiano. Makaron ugotowac al dente, odcedzić.

Przygotowac sos, jesli uzywamy koncentratu lub przecieru to skarmelizowac go na goracym tluszczu (wystarczy łyzeczka), podlac bulionem, przyprawic ziolami zeby nadac mu włoski smak.Jelsi uzywamy passaty wystarczy podgrzac ja, podlac bulionem i doprawić ziołami. Dno naczynia do zapiekania poamsrowac lekko olejem, wysypać makaron, wylożyc kuleczki miesa, zalac sosem pomidorowym, w wolne przestrzenie powkladac kawalki mozzareli,posypac serem i ziołami. zapeikac ok 20 minut w 180st.