Sposób przygotowania:
Zapiekanka makaronowa z boczkiem i cukinią1.
Na początku duży plaster boczku pokroiłam w kostkę. Położyłam go na suchą patelnię i wytopiłam.
2.
Potem umyłam i pokroiłam malutką cukinie ( taka jest najsmaczniejsza ) na plasterki i wrzuciłam do boczku na patelnie. Dalej smażyłam.
3.
Potem w osobnym naczyniu zagotowałam wodę z solą i ugotowałam makaron kokardki al'dente. Odcedziłam go i dałam na patelnię lekko podsmażając.
4.
Całość popieprzyłam i posoliłam do smaku. Czerwoną fasolę z puszki dokładnie wypłukałam pod bieżącą wodą i odcedziłam. Później dodałam do reszty składników.
5.
Teraz wzięłam naczynie żaroodporne, które nasmarowałam masłem, przełożyłam połowę zawartości patelni. Na wierzchu poukładałam małe kulki mozzarelli, które przekroiłam na połowę.
6.
Teraz nałożyłam drugą część zawartości patelni. Na samym końcu na wierzchu ułożyłam plastry żółtego sera.
7.
Wcześniej nagrzałam piekarnik do 190 stopni C. Wstawiłam naczynie żaroodporne z zawartością i zapiekałam przez 15 minut.
Zapiekankę podałam z pomidorkami koktajlowymi z własnej działki. Smacznego !