Sposób przygotowania:
Zapiekanka z baklazanem i cukinia
Makaron ugotowac al dente w osolonej wodzie, odcedzic i przestudzic. Jezeli uzywamy swiezych pomidorow, nalezy je sparzyc, obrac ze skórki, powycinac stwardniale czesci i dosc drobno pokroic. Baklazana i cukinie umyc, osuszyc, nie obierac ze skórki. Cebule obrac i pokroic w kosteczke. Bakłażana i cukinie pokroic w cieniutkie plastry, oprószyc sola i odstawic na ok. 10 minut, po czym dobrze spłukać i osuszyc. Bakłażana i cukinie pokroic na mniejsze czesci, ale zostawic kilka większych kawalków, by wyłożyć nimi wierzch zapiekanki. Cebule zeszklic na niewielkiej ilości oleju, dodac koncentrat pomidorowy i chwile podsmażyć. Cukinie i bakłażana lekko podsmażyć na niewielkiej ilości tluszczu z dodatkiem soli i papryki. Makaron wymieszac z: drobno pokrojonymi warzywami, podsmazona cebula, polowa starkowanego, żółtego sera, pomidorami, doprawic przyprawami do smaku. Jaja rozkłócić, wymieszac z pozostałym serem, jogurtem (lub smietana), doprawic. Forme do zapiekania wysmarowac tluszczem i ułożyć mieszanke makaronowa. Na wierzch położyć pokrojona cukinie z bakłażanem, oprószyc delikatnie sola, ograno i bazylia, po czym zalac wszystko jogurtem (smietana) z jajami i serem. Wstawic do rozgrzanego piekarnika i zapiekac 30-40 minut w 200 stopniach. To danie zrobiłam w piątek. Zapiekanka będzie smaczniejsza i pozywniejsza, jeśli podczas podsmazania cebuli, dodamy jakies drobno pokrojone mieso np.: parówki, kiełbaski, boczek lub piersi kurczaka. Podczas pieczenia, wierzch zapiekanki można dodatkowo posypac startym, żółtym serem.
iwi69
Natala1210
alis.haze
Bahus
ulcia21
msewka
aannee
kinga
A.B.