Sposób przygotowania:
Zapiekanka makaronowa z mięsem i brukselką
Brukselkę czyścimy i myjemy, odsączamy z wody. Makaron i brukselkę wkładamy do gotującej się wody z olejem, gotujemy przez 5 minut. Przelewamy na cedzak i odsączamy. Marchewkę z proszkiem odsączamy z zalewy. Pierś z kurczaka myjemy i osuszamy, kroimy na małe kawałki. Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę.
Mozzarellę odsączamy z zalewy i kroimy w kostkę. W kubku mieszamy śmietankę z jajkami. Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy mięso, cebulę, czosnek przez 5 minut.
Formę do zapiekania smarujemy masłem i wkładamy : makaron z brukselką, smażone mięso z cebulą, marchewkę z groszkiem, mozzarellę, polewamy przygotowanym sosem. Każdą warstwę oprószamy przyprawami. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 30 minut pod przykryciem i 5 minut bez przykrycia.
Mozzarellę odsączamy z zalewy i kroimy w kostkę. W kubku mieszamy śmietankę z jajkami. Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy mięso, cebulę, czosnek przez 5 minut.
Formę do zapiekania smarujemy masłem i wkładamy : makaron z brukselką, smażone mięso z cebulą, marchewkę z groszkiem, mozzarellę, polewamy przygotowanym sosem. Każdą warstwę oprószamy przyprawami. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 30 minut pod przykryciem i 5 minut bez przykrycia.