Sposób przygotowania:
Zapiekanka makaronowa z warzywami
Zaczynamy od brokuła trzeba go umyć, rozdzielić na różyczki i sparzyć wrzątkiem przez 5 min. Umytą cukinię umyć i pokroić w kostkę.Umyte pieczarki obrać i pokroić w plasterki.Obraną cebulę umyć i pokroić w piórka. Na rozgrzanej patelni z 1/2 łyżki oleju smażyć cebulę, aż do miękkości. Do patelni dodać pieczarki, rozgnieciony czosnek i smażyć, aż puszczą wodę. W misce połączyć śmietany z wodą i doprawić do smaku solą, pieprzem. W dużej misce połączyć makaron, brokuła, cukinię, cebulę z pieczarkami i wodą, ser mozarella pokrojony w kosteczkę. Następnie do miski dodać sos i całość dobrze wymieszać. Naczynie żaroodporne o wym. 30*20 wysmarować jedną łyżką oleju. Mieszaninę wyłożyć równomiernie do naczynia i zapiekać bez przykrycia w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Zapiekankę należy kilkakrotnie przemieszać w czasie zapiekania aby makaron doszedł. Zapiekamy tak długo ,aż makaron będzie miękki, (warzywa powinny chrupać). U mnie zapiekanie trwało około 60 min.Podawać na gorąco.