Sposób przygotowania:
Zapiekanka makaronowa ze śmietaną
gotujemy makaron, polewamy zimną wodą i odcedzamy.
Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na oleju. Dodajemy potem kiełbasę/wędlinę i chwilkę razem smażymy.
Kroimy pomidory w dużą kostkę. Wszystko wrzucamy do makaronu, dodając do smaku przyprawy, zioła i czosnek.
Do tej mieszanki dodajemy śmietanę (tyle, aby porządnie oblepiła składniki, a nie żeby w niej pływały).
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Wsypujemy makaron i posypujemy obficie startym, żółtym serem.
Piec w piekarniku w 130-150st, aż ser porządnie się roztopi. Potem można troszkę zwiększyć temperaturę i włączyć tylko górę piekarnika, żeby się przyrumieniło.
Smacznego :)
Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na oleju. Dodajemy potem kiełbasę/wędlinę i chwilkę razem smażymy.
Kroimy pomidory w dużą kostkę. Wszystko wrzucamy do makaronu, dodając do smaku przyprawy, zioła i czosnek.
Do tej mieszanki dodajemy śmietanę (tyle, aby porządnie oblepiła składniki, a nie żeby w niej pływały).
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Wsypujemy makaron i posypujemy obficie startym, żółtym serem.
Piec w piekarniku w 130-150st, aż ser porządnie się roztopi. Potem można troszkę zwiększyć temperaturę i włączyć tylko górę piekarnika, żeby się przyrumieniło.
Smacznego :)