MałaMi89

MałaMi89

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 274]

Zapiekanka makaronowo-kapuściana

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Wymyśliłam dopiero w porze zbliżającej się kolacji - zapiekankę, która zaskoczyła mnie bardzo pozytywnie smakiem :) doskonały sposób na sycący obiad lub kolację. Wbrew pozorom nie taki pracochłonna, a efektu warta :)

Zapiekanka makaronowo-kapuściana Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zapiekanka makaronowo-kapuściana

 

  • Ciasto:
  • 2 szkl. mąki
  • 50 g drożdży
  • 3 ugotowane ziemniaki
  • 6 łyżek ciepłego mleka
  • 3 łyżki letniej wody
  • 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 płaska łyżeczka kminku

 

  • Nadzienie:
  • 250 g makaronu (u mnie kolanka)
  • 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej
  • 500 g kapusty kiszonej
  • 1 duży por
  • 1 puszka fasoli czerwonej
  • 1 laska kiełbasy
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki masła
  • Do smaku: papryka słodka, kminek, pieprz czarny mielony

Sposób przygotowania:

Zapiekanka makaronowo-kapuściana
Mąkę przesiewamy do miski i robimy w niej dołek - wlewamy do niego ciepłe mleko i wkruszamy drożdże, lekko mieszamy je z mlekiem. Odstawiamy na 10 minut. Dodajemy rozgniecione ziemniaki, paprykę słodką, kminek i wodę. Wyrabiamy gładkie ciasto. Odstawiamy na pół godziny w ciepłe miejsce - do wyrośnięcia. Makaron gotujemy al dente w wodzie z dodatkiem przyprawy uniwersalnej. Odsączamy. Kapustę kiszoną odsączamy i płuczemy 2 razy, aby pozbyć się nadmiaru kwasowości, siekamy. Białą część pora siekamy w pół talarki. Fasolę odsączamy z zalewy, ale nie do końca - zostawiamy około 1 łyżkę. Kiełbasę kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy masło, chwilkę przesmażamy por, dodajemy kapustę i dusimy razem aż kapusta zmięknie (około 7-10 minut). Następnie przyprawiamy pieprzem, papryką słodką i kminkiem, mieszamy. Wrzucamy makaron i smażymy razem jeszcze około 5 minut. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na dość duży placek - wielkości podwójnej formy + zakładki na boki (podsypujemy mąką, aby nam się nie przyklejał do blatu). Wykładamy połowę na posmarowaną masłem formę, druga połowa zostanie nam na przykrycie (nie rozdzielamy ciasta). Smarujemy majonezem, układamy plasterki kiełbasy i wykładamy farsz makaronowo-kapuściany. Wierzch posypujemy czerwoną fasolą. Zawijamy pozostałe ciasto i przykrywamy zapiekankę, sklejamy boki ze sobą. Całość pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180-190 stopni przez godzinę. Nad zapiekankę wstawiamy pustą brytfannę - ciasto się nie przypali.
Zapiekanka makaronowo-kapuściana
Ze składników na ciasto wyrabiamy gładką kulkę
Zapiekanka makaronowo-kapuściana
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na podwójną wielkość formy i wykładamy połową naszą formę
Zapiekanka makaronowo-kapuściana
Na smażonym farszu rozsypujemy czerwoną fasolę
Zapiekanka makaronowo-kapuściana
Przykrywamy całość pozostałym ciastem i sklejamy boki