kupiska

kupiska

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 148]

Zapiekanka makaronowo-mięsna.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Zapiekanka najlepsza jest na ciepło.

Zapiekanka makaronowo-mięsna.

Składniki:

Zapiekanka makaronowo-mięsna.

 

  • 350 gram makaronu spaghetti
  • 80 gram gotowanej szynki
  • 80 gram salami
  • 100 gram wędzonego boczku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 150 gram sera mozzarella
  • 1 puszka pomidorów bez skórki
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 1 łyżeczka papryki w proszku
  • 1 stołowa łyżka oliwy z oliwek
  • 2 stołowe łyżki octu balsamicznego.

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka makaronowo-mięsna.
Do garnka wlewamy około 2 litrów wody i doprowadzamy do wrzenia.Do wrzącej wody wsypujemy makaron,solimy i gotujemy około 8 minut. Po ugotowaniu odsedzamy z wody i przekładamy do naczynia do zapiekania. Boczek,salami i szynkę kroimy w średnia kostkę i podsmażamy na średnim ogniu przez 5 minut na rozgrzanej oliwie.Po podsmażeniu przekładamy do makaronu razem z pomidorami i połową potartego sera. Doprawiamy makaron szczypta soli,pieprzu i 1 mała łyżeczką papryki w proszku.Polewamy 2 stołowymi łyżkami octu balsamicznego.Mieszamy wszystko i na koniec posypujemy reszta potartego sera. Pieczemy przez około 30 minut w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach.