Sposób przygotowania:
Zapiekanka mięsna grecka
Makron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Po ugotowaniu odcedzamy. Na patelni na oliwie podsmażamy posiekaną cebulkę z wyciśniętym czosnkiem. Dodajmy mięso mielone , mieszamy smażymy. Doprawiamy solą ,pieprzem ,cynamonem i papryką słodką i ostrą. Robimy sos. 2 szklanki mleka podgrzewamy. Odlewamy 1/2 szklankę ciepłego mleka mieszamy w nim mąkę kukurydzianą. Do miski wbijamy jajka mieszamy i wlewamy do nich rozpuszczoną w mleku mąkę kukurydzianą. Dobrze wymieszaną masę wlewamy na resztę gorącego mleka i dobrze mieszamy. Nie zagotowujemy. Natkę pietruszki siekamy i dodajemy do mięsa mielonego. Na spód Naczynia żaroodpornego wlewamy troszkę sosu dajemy warstwę makaronu potem mięso , potem warstwę makaronu. Wszystko zalewamy resztą sosu. na wierzch dajemy starty twardy ser. wstawiamy do piekarnika na 200 stopni na ok 20 min.