kasienka26

kasienka26

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 123]

Zapiekanka na bazie bakłażana i pomidorów

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Zapiekanka z bakłażana i pomidorów z jajkami jest to jedno z moich ulubionych dań, które często robię. Jajka upieczone na gęstym sosie pomidorowym mają bardzo delikatny smak.

Zapiekanka na bazie bakłażana i pomidorów

Składniki:

Zapiekanka na bazie bakłażana i pomidorów

 

  • 1 średniej wielkości bakłażan
  • 1 czerwona papryka
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 duża cebula
  • 2 puszki pomidorów
  • 4 jajka
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 1 łyżka suszonej bazylii
  • olej do smażenia
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Zapiekanka na bazie bakłażana i pomidorów

Przygotowanie warstwy bakłażanowo - paprykowej

Zapiekanka na bazie bakłażana i pomidorów z jajkam
Prużony bakłażan z czerwoną papryką doprawiony octem balsamicznym solą i pieprzem

Bakłażana kroimy w niewielką kostkę. Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy w kostkę podobnej wielkości co bakłażana. Na patelni lub nieprzywierającym garnku rozgrzewamy ok. 2 łyżki oleju wrzucamy pokrojoną papryki i bakłażana, przyprawiamy pieprzem i solą oraz wlewamy ocet balsamiczny. Całość mieszamy i prużymy na małym ogniu, pod przykryciem aż składniki zmiękną. Tak przygotowanego bakłażana z papryką wykładamy na dno naczynia, w którym będziemy piec zapiekankę.

Przygotowanie sosu z pomidorów

Zapiekanka na bazie bakłażana i pomidorów z jajkam
Sos z pomidorów i cebuli przyprawiony ziołami.

Na patelni lub nieprzywierającym garnku rozgrzewamy odrobinę oleju i wrzucamy pokrojoną w dość drobną kostkę cebulę. Smażymy aż cebula się zeszkli po czym dodajemy pokrojone pomidory z puszki wraz z sokiem pomidorowym, przyprawiamy pieprzem, solą i roztartymi w dłoniach suszonymi ziołami. Mieszamy i podsmażamy tak długo aż nadmiar wody odparuje.

Przełożenie sosu do naczynia

Zapiekanka na bazie bakłażana i pomidorów z jajkam
Rozłożony sos pomidorowy w naczyniu żaroodpornym

Sos pomidorowy przekładamy do naczynia żaroodpornego, na warstwę z bakłażana i papryki.

Umieszczenie jajek na sosie

Zapiekanka na bazie bakłażana i pomidorów z jajkam
Jajka umieszczone na zapiekance przed pieczeniem

W sosie robimy łyżką 4 wgłębienia i wbijemy w nie jajka. Posypujemy pieprzem, solą i posiekaną natką pietruszki.

Pieczenie zapiekanki

Zapiekanka na bazie bakłażana i pomidorów z jajkam
Zapiekanka w piekarniku w trakcie pieczenia

Zapiekankę pieczemy ok 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C

Propozycja podania

Zapiekanka na bazie bakłażana i pomidorów z jajkam
Zapiekanka gotowa do podania

Zapiekankę podajemy na gorąco z pieczywem lub bez. SMACZNEGO!