Sposób przygotowania:
Zapiekanka na bazie bakłażana i pomidorówPrzygotowanie warstwy bakłażanowo - paprykowej
Bakłażana kroimy w niewielką kostkę. Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy w kostkę podobnej wielkości co bakłażana. Na patelni lub nieprzywierającym garnku rozgrzewamy ok. 2 łyżki oleju wrzucamy pokrojoną papryki i bakłażana, przyprawiamy pieprzem i solą oraz wlewamy ocet balsamiczny. Całość mieszamy i prużymy na małym ogniu, pod przykryciem aż składniki zmiękną. Tak przygotowanego bakłażana z papryką wykładamy na dno naczynia, w którym będziemy piec zapiekankę.
Przygotowanie sosu z pomidorów
Na patelni lub nieprzywierającym garnku rozgrzewamy odrobinę oleju i wrzucamy pokrojoną w dość drobną kostkę cebulę. Smażymy aż cebula się zeszkli po czym dodajemy pokrojone pomidory z puszki wraz z sokiem pomidorowym, przyprawiamy pieprzem, solą i roztartymi w dłoniach suszonymi ziołami. Mieszamy i podsmażamy tak długo aż nadmiar wody odparuje.
Przełożenie sosu do naczynia
Sos pomidorowy przekładamy do naczynia żaroodpornego, na warstwę z bakłażana i papryki.
Umieszczenie jajek na sosie
W sosie robimy łyżką 4 wgłębienia i wbijemy w nie jajka. Posypujemy pieprzem, solą i posiekaną natką pietruszki.
Pieczenie zapiekanki
Zapiekankę pieczemy ok 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C
Propozycja podania
Zapiekankę podajemy na gorąco z pieczywem lub bez. SMACZNEGO!