eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Zapiekanka Eli z bakłażanem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Zapiekanka warzywna z bakłażanem,cukinią,pomidorami z dodatkiem mięsa mielonego i ryżu.Zapiekanka jest syta i pożywna.

Zapiekanka Eli z bakłażanem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zapiekanka Eli z bakłażanem

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka Eli z bakłażanem
Bakłażana umyć,osuszyć papierowym ręcznikiem,pokroić w plastry i posolić. Posolony bakłażan odłożyć na pół godziny. Po tym czasie bakłażana opłukać i osuszyć. Cukinie umyć,osuszyć i pokroić w plastry. Pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Obrane pomidory pokroić w plastry. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem. Na dno naczynia wyłożyć połowę plastrów bakłażana,połowę mięsa,oprószyć solą i pieprzem,szklankę suchego ryżu,połowę pomidorów,oprószyć solą,pieprzem,czosnkiem,tymiankiem i położyć plastry cukinii. Wszystko jeszcze raz powtórzyć z resztą składników. Naczynie przykryć,włożyć do zimnego piekarnika i ustawić temperaturę na 180 stopni C. Piec potrawę około 90 minut. 15 minut przed końcem naczynie odkryć,na wierzch położyć plasterki sera i zapiekać do końca czasu. Smacznego!
Zapiekanka Eli z bakłażanem
Posolony bakłażan odłożyć na pół godziny.
Zapiekanka Eli z bakłażanem
Cukinie umyć,osuszyć i pokroić w plastry.
Zapiekanka Eli z bakłażanem
Pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Obrane pomidory pokroić w plastry.
Zapiekanka Eli z bakłażanem
W naczyniu żaroodpornym układać warstwami składniki.