Sposób przygotowania:
Zapiekanka Eli z bakłażanem
Bakłażana umyć,osuszyć papierowym ręcznikiem,pokroić w plastry i posolić. Posolony bakłażan odłożyć na pół godziny. Po tym czasie bakłażana opłukać i osuszyć. Cukinie umyć,osuszyć i pokroić w plastry. Pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Obrane pomidory pokroić w plastry. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem. Na dno naczynia wyłożyć połowę plastrów bakłażana,połowę mięsa,oprószyć solą i pieprzem,szklankę suchego ryżu,połowę pomidorów,oprószyć solą,pieprzem,czosnkiem,tymiankiem i położyć plastry cukinii. Wszystko jeszcze raz powtórzyć z resztą składników. Naczynie przykryć,włożyć do zimnego piekarnika i ustawić temperaturę na 180 stopni C. Piec potrawę około 90 minut. 15 minut przed końcem naczynie odkryć,na wierzch położyć plasterki sera i zapiekać do końca czasu. Smacznego!