Sposób przygotowania:
Zapiekanka na cieście francuskim
Należy przygotować niezbędne składniki na zapiekankę. Przygotować Formę do zapiekanki, lub naczynie żaroodporne, natłuścić je tłuszczem i na spód wyłożyć jedno opakowanie ciasta francuskiego, ciasto smarujemy przecierem pomidorowym. Pomidory myjemy dokładnie, następnie sparzamy je i ściągamy skórkę, kroimy w plasterki. Fasolkę szparagową młodą przebieramy, obcinamy końce, kroimy na małe kawałeczki i obgotowujemy al dente, nakładamy pokrojone w plastry pomidory, oraz wykładamy fasolkę szparagową, układamy jaka ugotowane na twardo i pokrojone w plasterki, na wierzch wykładamy drugie opakowanie ciasta francuskiego i posypujemy żółtym serem startym na tarce o grubych oczkach, Następnie wkładamy zapiekankę do piekarnika do temp. 160 -180 stopni C na około 30 minut. Serwujemy bezpośrednio po upieczeniu.