agnieszkalider

agnieszkalider

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 786]

Zapiekanka na cieście francuskim

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Zapiekanka smakuje rewelacyjnie, polecam

Zapiekanka na cieście francuskim

Składniki:

Zapiekanka na cieście francuskim

 

  • Ciasto francuskie 2 opakowania
  • 2 łyżeczka przecier pomidorowy,
  • 20 dkg ser żółty (gouda),
  • 2 sztuk pomidor,
  • jajka na twardo 3 sztuki
  • 30 dkg fasolka szparagowa

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka na cieście francuskim
Należy przygotować niezbędne składniki na zapiekankę. Przygotować Formę do zapiekanki, lub naczynie żaroodporne, natłuścić je tłuszczem i na spód wyłożyć jedno opakowanie ciasta francuskiego, ciasto smarujemy przecierem pomidorowym. Pomidory myjemy dokładnie, następnie sparzamy je i ściągamy skórkę, kroimy w plasterki. Fasolkę szparagową młodą przebieramy, obcinamy końce, kroimy na małe kawałeczki i obgotowujemy al dente, nakładamy pokrojone w plastry pomidory, oraz wykładamy fasolkę szparagową, układamy jaka ugotowane na twardo i pokrojone w plasterki, na wierzch wykładamy drugie opakowanie ciasta francuskiego i posypujemy żółtym serem startym na tarce o grubych oczkach, Następnie wkładamy zapiekankę do piekarnika do temp. 160 -180 stopni C na około 30 minut. Serwujemy bezpośrednio po upieczeniu.