iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Zapiekanka na czerstwym chlebie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Po świętach zostało troszkę w lodówce i trzeba było to wykorzystać więc powstała taka zapiekanka.

Zapiekanka na czerstwym chlebie Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Zapiekanka na czerstwym chlebie

 

  • 1 bochenek chleba czerstwego taki 1/2 kg
  • 1 duże udko z kurczaka gotowane lub smażone
  • 20 dag pieczarek
  • 1/2 cebuli
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 40 dag żółtego sera
  • 8 jajek
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa do zapiekanek
  • dodatkowo:
  • 3-4 pomidory
  • szczypior

 

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka na czerstwym chlebie
Połowę chleba pokroić w małą kostkę, przełożyć na blaszkę i zrumienić w piekarniku. Resztę chleba pokroić w kromki i ułożyć na dnie naczynia w którym będziemy zapiekać, ser żółty zetrzeć na tarce i połową posypać ułożone kromki chleba na ser położyć obrane z kości mięso z kurczaka oraz pokrojone w w kostkę i podsmażone na maśle pieczarki razem z cebulką(pieczarki w trakcie smażenia doprawić solą i pieprzem), następnie posypać cieniutkimi paseczkami papryki. Jajka wybić do większej miski i ubić doprawiając solą i pieprzem do ubitych jajek przesypać zrumienione grzanki, wymieszać i wylać na zapiekankę, wierzch posypać resztą startego sera i przyprawą do zapiekanek. Wstawić do gorącego piekarnika i zapiekać do momentu ścięcia się jajek i rozpuszczenia sera na wierzchu. Po wyjęciu z piekarnika obłożyć plasterkami pomidorów i posypać szczypiorkiem, podawać na gorąco.
Zapiekanka na czerstwym chlebie
Na kromkach chleba układać warstwami składniki zapiekanki
Zapiekanka na czerstwym chlebie
W misce ubić jajka i wymieszać z rumianymi grzankami
Zapiekanka na czerstwym chlebie
Ubite jajka z grzankami wylać na wierzch zapiekanki