Sposób przygotowania:
Zapiekanka na czerstwym chlebie
Połowę chleba pokroić w małą kostkę, przełożyć na blaszkę i zrumienić w piekarniku. Resztę chleba pokroić w kromki i ułożyć na dnie naczynia w którym będziemy zapiekać, ser żółty zetrzeć na tarce i połową posypać ułożone kromki chleba na ser położyć obrane z kości mięso z kurczaka oraz pokrojone w w kostkę i podsmażone na maśle pieczarki razem z cebulką(pieczarki w trakcie smażenia doprawić solą i pieprzem), następnie posypać cieniutkimi paseczkami papryki. Jajka wybić do większej miski i ubić doprawiając solą i pieprzem do ubitych jajek przesypać zrumienione grzanki, wymieszać i wylać na zapiekankę, wierzch posypać resztą startego sera i przyprawą do zapiekanek. Wstawić do gorącego piekarnika i zapiekać do momentu ścięcia się jajek i rozpuszczenia sera na wierzchu. Po wyjęciu z piekarnika obłożyć plasterkami pomidorów i posypać szczypiorkiem, podawać na gorąco.