Zapiekanka pasterska smakosza

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

delikatna zapiekanka pasterska

Zapiekanka pasterska smakosza

Składniki:

Zapiekanka pasterska smakosza

 

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka pasterska smakosza
Przygotowanie:
Mięso włożyć na patelnię i smażyć, aż tłuszcz zacznie się topić. Zwiększyć ogień i ciągle mieszając, smażyć jeszcze kilka minut. Gdy mięso się zrumieni, wyjąć je łyżką cedzakową. Na tą samą patelnię wrzucić pokrojone pieczarki oraz marchewką, posiekaną cebulę i roztarty czosnek. Mieszając od czasu do czasu, smażyć na wolnym ogniu, aż marchewka będzie miękka. Ponownie włożyć mięso, dodać mąkę i mieszając, smażyć jeszcze minutę. Dodać wywar warzywny, Doprawić solą oraz pieprzem. Zagotować. Przykryć i dusić na wolnym ogniu 45 minut. W tym czasie obrać ziemniaki, ugotować i odcedzić. Do garnka z ziemniakami wlać gorące mleko. Dodać masło i całość utłuc na piure. Doprawić solą oraz pieprzem. Mięso z warzywami, pieczarkami i sosem przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu ułożyć warstwę piure. Widelcem odcisnąć wzorek. Naczynie wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni. Zapiekać 30 minut, aż ziemniaki się zrumienią.

Tagi:

wołowina