Sposób przygotowania:
Zapiekanka pasterska smakosza
Przygotowanie:
Mięso włożyć na patelnię i smażyć, aż tłuszcz zacznie się topić. Zwiększyć ogień i ciągle mieszając, smażyć jeszcze kilka minut. Gdy mięso się zrumieni, wyjąć je łyżką cedzakową. Na tą samą patelnię wrzucić pokrojone pieczarki oraz marchewką, posiekaną cebulę i roztarty czosnek. Mieszając od czasu do czasu, smażyć na wolnym ogniu, aż marchewka będzie miękka. Ponownie włożyć mięso, dodać mąkę i mieszając, smażyć jeszcze minutę. Dodać wywar warzywny, Doprawić solą oraz pieprzem. Zagotować. Przykryć i dusić na wolnym ogniu 45 minut. W tym czasie obrać ziemniaki, ugotować i odcedzić. Do garnka z ziemniakami wlać gorące mleko. Dodać masło i całość utłuc na piure. Doprawić solą oraz pieprzem. Mięso z warzywami, pieczarkami i sosem przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu ułożyć warstwę piure. Widelcem odcisnąć wzorek. Naczynie wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni. Zapiekać 30 minut, aż ziemniaki się zrumienią.
Mięso włożyć na patelnię i smażyć, aż tłuszcz zacznie się topić. Zwiększyć ogień i ciągle mieszając, smażyć jeszcze kilka minut. Gdy mięso się zrumieni, wyjąć je łyżką cedzakową. Na tą samą patelnię wrzucić pokrojone pieczarki oraz marchewką, posiekaną cebulę i roztarty czosnek. Mieszając od czasu do czasu, smażyć na wolnym ogniu, aż marchewka będzie miękka. Ponownie włożyć mięso, dodać mąkę i mieszając, smażyć jeszcze minutę. Dodać wywar warzywny, Doprawić solą oraz pieprzem. Zagotować. Przykryć i dusić na wolnym ogniu 45 minut. W tym czasie obrać ziemniaki, ugotować i odcedzić. Do garnka z ziemniakami wlać gorące mleko. Dodać masło i całość utłuc na piure. Doprawić solą oraz pieprzem. Mięso z warzywami, pieczarkami i sosem przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu ułożyć warstwę piure. Widelcem odcisnąć wzorek. Naczynie wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni. Zapiekać 30 minut, aż ziemniaki się zrumienią.