Sposób przygotowania:
Zapiekanka pomidorowo - porowa z mięsem
Przyprawić mięso mielone wszystkimi wymienionymi ziołami. Dodać cebulę i czerwoną paprykę pokrojone w drobniutką kosteczkę. Posolić. Dokładnie wymieszać. Odstawić na ok. 10 min . Następnie przesmażyć na oleju. Oczyszczone pory, pokroić w półplasterki, przesmażyć na oleju, zalać szklanką bulionu, dusić chwilę. Odsączyć. Płyn, który pozostał uzupełnić bulionem do objętości 1,5-2 szklanki. zagotować, wsypać ryż. Dusić pod przykryciem na wolnym ogniu, aż ryż wchłonie płyn. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Odsączyć. Wymieszać ugotowany ryż, pory, pomidory oraz przygotowane wcześniej mięso. Przyprawić do smaku tymiankiem, bazylią i oregano. Roztrzepać jajka i wymieszać z warzywami, ryżem i mięsem. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, ułożyć plastry żółtego sera na wierzchu. Posypać koperkiem. Zapiekać 25-30 minut w temperaturze 200°C.