OktawiaG

OktawiaG

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 184]

Zapiekanka pomidorowo - porowa z mięsem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Łatwa w przygotowaniu i bardzo smaczna zapiekanka. Zachwyciła już niejedno podniebienie :) Idealna na obiad

Zapiekanka pomidorowo - porowa z mięsem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Zapiekanka pomidorowo - porowa z mięsem

 

  • Składniki:

 

  • 2 duże pory,
  • 5 pomidorów,
  • ok. 200-300g mięsa mielonego (najlepiej z łopatki lub szynki)
  • mała cebula
  • 1/2 papryki czerwonej
  • ok. 300g ryżu,
  • ok. 500-600ml bulionu warzywnego (może być z kostki, aby był

 

  • intensywniejszy rozpuścić 2kostki w 0,5l),
  • 2 jajka,
  • tymianek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, majeranek
  • sól,
  • koperek,
  • kilka plastrów żółtego sera (do przykrycia zapiekanki)
  • olej

Sposób przygotowania:

Zapiekanka pomidorowo - porowa z mięsem
Przyprawić mięso mielone wszystkimi wymienionymi ziołami. Dodać cebulę i czerwoną paprykę pokrojone w drobniutką kosteczkę. Posolić. Dokładnie wymieszać. Odstawić na ok. 10 min . Następnie przesmażyć na oleju. Oczyszczone pory, pokroić w półplasterki, przesmażyć na oleju, zalać szklanką bulionu, dusić chwilę. Odsączyć. Płyn, który pozostał uzupełnić bulionem do objętości 1,5-2 szklanki. zagotować, wsypać ryż. Dusić pod przykryciem na wolnym ogniu, aż ryż wchłonie płyn. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Odsączyć. Wymieszać ugotowany ryż, pory, pomidory oraz przygotowane wcześniej mięso. Przyprawić do smaku tymiankiem, bazylią i oregano. Roztrzepać jajka i wymieszać z warzywami, ryżem i mięsem. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, ułożyć plastry żółtego sera na wierzchu. Posypać koperkiem. Zapiekać 25-30 minut w temperaturze 200°C.
Zapiekanka pomidorowo - porowa z mięsem
Wystarczy dokładnie wymieszać wszystkie składniki ze sobą.
Zapiekanka pomidorowo - porowa z mięsem
i przykryć plastrami żółtego sera oraz posypać koperkiem.