Sposób przygotowania:
Zapiekanka rybno ziemniaczana
Podgotowane w osolonej wodzie, ostudzone i pokrojone w plastry ziemniaki podzielić na dwie części.
Jedną z nich ułożyć na dno formy do zapiekania wysmarowanej masłem.
Na reszcie masła podsmażyć pokrojonego w plasterki pora, dodać do smaku soli i pieprzu i wyłożyć na ziemniaki.
Fileta z dorsza umyć, dokładnie osuszyć, posolić i popieprzyć, pokroić na cienkie paski, obtoczyć w mące i podsmażyć na złoty kolor z obu stron.
Ułożyć dorsza na warstwie pora.
Na rybę ułożyć umyte i pokrojone w plastry pomidory, posolić i posypać je papryką.
Na pomidory ułożyć pozostałe ziemniaki.
Na sam wierzch ułożyć plastry żółtego sera.
Zapiekankę wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i zapiekać 20-25 minut.
Można podać z ketchupem.
Jedną z nich ułożyć na dno formy do zapiekania wysmarowanej masłem.
Na reszcie masła podsmażyć pokrojonego w plasterki pora, dodać do smaku soli i pieprzu i wyłożyć na ziemniaki.
Fileta z dorsza umyć, dokładnie osuszyć, posolić i popieprzyć, pokroić na cienkie paski, obtoczyć w mące i podsmażyć na złoty kolor z obu stron.
Ułożyć dorsza na warstwie pora.
Na rybę ułożyć umyte i pokrojone w plastry pomidory, posolić i posypać je papryką.
Na pomidory ułożyć pozostałe ziemniaki.
Na sam wierzch ułożyć plastry żółtego sera.
Zapiekankę wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i zapiekać 20-25 minut.
Można podać z ketchupem.
Sarenka
evita0007
AgAjoL