Sposób przygotowania:
Zapiekanka ryżowa
Gotujemy ryż. Po ugotowaniu odstawiamy do przestygnięcia. W tym czasie obieramy jabłka i trzemy na dość grubych oczkach. Do jabłek dodajemy cukry. Można dodać ich więcej jeśli chcemy otrzymać słodszą zapiekankę.Rodzynki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15 min. Po tym czasie odsączamy je z wody i dodajemy do jabłek wraz z cynamonem. Wszystko mieszamy. Teraz zajmujemy się ryżem. Do ryżu dodajemy cały twaróg i dokładnie mieszamy.
Układamy w formie :
Spód naczynia nacieramy obficie margaryna, potem na to kładziemy warstwę ryżu ok 2 cm wtykając w nią małe kosteczki margaryny lub masła, później warstwa jabłek z rodzynkami, i znów ryż i na wierzchu jabłka.
Tak gotową zapiekankę wkładamy do piekarnika na 20-25 min w temp.150-170 stopni. Podajemy z kwaśną śmietaną z cukrem:)
Mniam!!:)
Układamy w formie :
Spód naczynia nacieramy obficie margaryna, potem na to kładziemy warstwę ryżu ok 2 cm wtykając w nią małe kosteczki margaryny lub masła, później warstwa jabłek z rodzynkami, i znów ryż i na wierzchu jabłka.
Tak gotową zapiekankę wkładamy do piekarnika na 20-25 min w temp.150-170 stopni. Podajemy z kwaśną śmietaną z cukrem:)
Mniam!!:)