Asieczka

Asieczka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 336]

Zapiekanka ryżowa z brukselką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Zapiekankę ryżową z brukselką podawać jako samodzielne danie lub jako dodatek do dan głównych.

Zapiekanka ryżowa z brukselką

Składniki:

Zapiekanka ryżowa z brukselką

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka ryżowa z brukselką
Ryż wsypać na wrzące mleko, zamieszać, zagotować, przykryć, zostawić na małym ogniu, wstawić do piekarnika, wypiec. Brukselkę ugotować na osolonym wrzątku bez przykrycia, odcedzić, wystudzić i zmielić. Masło utrzeć z żółtkiem, dodać ryż, masę brukselkową, posolić i dodac szczyptę gałki muszkatołowej, wymieszać. Formę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Wyłożyć do niej ryż i zapiec w piekarniku. Podawać polany masłem ze zrumienioną bułką tartą.