SUPERPRZEPIS

Zapiekanka ryżowa z kapustą kiszoną

         
ocena: 5/5 głosów: 2
Zapiekanka ryżowa z kapustą kiszoną

Trochę poeksperymentowałam w kuchni i wyszła ta oto zapiekanka. Całkiem smaczna:)

Składniki:

Zapiekanka ryżowa z kapustą kiszoną

 

  • 200 g ryżu
  • 80 dag kiszonej kapusty
  • 100 g wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • 500 g białej kiełbasy
  • sól, pieprz
  • 1 ząbek czosnku
  • przyprawa magi
  • olej

Sposób przygotowania:

Zapiekanka ryżowa z kapustą kiszoną
Ryż ugotuj na sypko w osolonej wodzie, ostudż. Kapustę osącz i pokrój na drobno. Boczek i cebule pokrój w kostkę , podsmaż na patelni na niewielkiej ilości oleju. Czosnek obierz i posiekaj. Kiełbasę obierz ze skórki i pokrój w drobną kostkę. Wszystko razem wymieszać. Doprawić solą, pieprzem i odrobiną przyprawy maggi. Przełożyć do naczynia do zapiekania wcześniej wysmarowanego tłuszczem. Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 200 st ok 45 minut.