Sposób przygotowania:
Zapiekanka ryżowa z marchewką
Ryż gotujemy i studzimy. Marchewkę myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę i pora kroimy w półplasterki, wędlinę zaś w paseczki. Wszystkie warzywa i wędlinę podsmażamy na patelni. Pieczarki obieramy, kroimy na plasterki i dusimy na osobnej patelni. Ser trzemy na tarce o grubych oczkach. Śmietanę doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Wsypujemy posiekaną natkę pietruszki i mieszamy. Do ryżu dodajemy połowę naszego sera, śmietanę oraz usmażone warzywa. Mieszamy tak aby skłądniki równomiernie się rozłożyły. Masę tę przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem. Na nią wykładamy uduszone pieczarki i posypujemy serem. Zapiekamy w piekarniku około 15-20 minut w temperaturze 200 stopni.