Sposób przygotowania:
Zapiekanka szpinakowo-serowa
Makaron należy ugotować w dużej ilości osolonej wody, dopóki nie będzie al dente (podgotowany, ale lekko twardy).
Na patelni przez ok 10 min podsmażamy mięso z posiekaną cebulką. Jeśli chcemy użyć cukinii lub pieczarek, dodajemy je teraz, posiekane w kostkę i smażymy całość kolejnych 5 minut.
Następnie wkładamy na patelnię cały szpinak - nie ma konieczności wcześniejszego rozmrażania go. Dusimy pod przykryciem tak długo, póki szpinak nie połączy się z pozostałymi składnikami, od czasu do czasu mieszając.
Dorzucamy do patelni ser topiony i całość dalej podgrzewamy, póki ser się nie rozpuści i nie połączy z resztą składników. Moja rada - mimo jego pozornej miękkości długo się rozpuszcza, warto więc go pokroić na mniejsze kawałki.
Zawartość patelni przyprawiamy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem. Jeśli chcemy uzyskać bardziej kremowy, łagodniejszy smak - dodajemy 2 łyżki śmietany (ja używam 10-cio procentowej).
Zawartość patelni łączymy z podgotowanym, odcedzonym makaronem i przekładamy do głębokich talerzy lub dużego, żaroodpornego naczynia. Zapiekamy pod warstwą żółtego sera w piekarniku o temperaturze 100-150*C lub w mikrofalówce kilka, nie więcej niż 10 minut.
Jeśli chcesz, by Twoje danie miało bardziej wyrafinowany smak zastąp część lub całość sera topionego serem pleśniowym zielonym lub niebieskim.
Smacznego! :)
Na patelni przez ok 10 min podsmażamy mięso z posiekaną cebulką. Jeśli chcemy użyć cukinii lub pieczarek, dodajemy je teraz, posiekane w kostkę i smażymy całość kolejnych 5 minut.
Następnie wkładamy na patelnię cały szpinak - nie ma konieczności wcześniejszego rozmrażania go. Dusimy pod przykryciem tak długo, póki szpinak nie połączy się z pozostałymi składnikami, od czasu do czasu mieszając.
Dorzucamy do patelni ser topiony i całość dalej podgrzewamy, póki ser się nie rozpuści i nie połączy z resztą składników. Moja rada - mimo jego pozornej miękkości długo się rozpuszcza, warto więc go pokroić na mniejsze kawałki.
Zawartość patelni przyprawiamy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem. Jeśli chcemy uzyskać bardziej kremowy, łagodniejszy smak - dodajemy 2 łyżki śmietany (ja używam 10-cio procentowej).
Zawartość patelni łączymy z podgotowanym, odcedzonym makaronem i przekładamy do głębokich talerzy lub dużego, żaroodpornego naczynia. Zapiekamy pod warstwą żółtego sera w piekarniku o temperaturze 100-150*C lub w mikrofalówce kilka, nie więcej niż 10 minut.
Jeśli chcesz, by Twoje danie miało bardziej wyrafinowany smak zastąp część lub całość sera topionego serem pleśniowym zielonym lub niebieskim.
Smacznego! :)
darmiona
darmiona
Agi