kuchcik89

kuchcik89

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 134]

Zapiekanka warzywna przykryta boczkiem

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pomysł na tę zapiekankę chodził za mną od kilku dni. W końcu się skusiłam i przygotowałam pożywne i pyszne danie.

Zapiekanka warzywna przykryta boczkiem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Zapiekanka warzywna przykryta boczkiem

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka warzywna przykryta boczkiem

ETAP 1:

Zapiekanka warzywna przykryta boczkiem
Pieczarki smaży się do czasu aż wyparuje sok, który wytworzyły pieczarki.

1. Pieczarki umyć, pokroić w ósemki i usmażyć na łyżce margaryny, doprawiając solą i pieprzem.

ETAP 2:

Zapiekanka warzywna przykryta boczkiem
Warzywa dusi się do czasu wyparowania powstałego soku :)

Cukinię i marchewki obrać ze skóry. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Następnie wymieszać i razem dusić chwilę pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu.

ETAP 3:

Zapiekanka warzywna przykryta boczkiem
Dodatek przypraw nadaje zapiekance świetnego smaku:)

Ziemniaki pokroić w plastry. Naczynie żaroodporne nasmarować margaryną, a jego dno wyłożyć plastrami ziemniaków. Następnie wyłożyć marchewkę z cukinią, usmażone pieczarki i ponownie plastry ziemniaków. Wierzch zapiekanki posypać słodką papryką i ziołami prowansalskimi.

ETAP 4:

Zapiekanka warzywna przykryta boczkiem
Gdy boczek się usmaży, wierzch zapiekanki będzie chrupiący :)

Boczek pokroić w cienkie plastry. Wyłożyć nim wierzch zapiekanki. Zapiekać w temperaturze 180 stopni przez 25 minut.