Sposób przygotowania:
Zapiekanka warzywna przykryta boczkiemETAP 1:
1. Pieczarki umyć, pokroić w ósemki i usmażyć na łyżce margaryny, doprawiając solą i pieprzem.
ETAP 2:
Cukinię i marchewki obrać ze skóry. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Następnie wymieszać i razem dusić chwilę pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu.
ETAP 3:
Ziemniaki pokroić w plastry. Naczynie żaroodporne nasmarować margaryną, a jego dno wyłożyć plastrami ziemniaków. Następnie wyłożyć marchewkę z cukinią, usmażone pieczarki i ponownie plastry ziemniaków. Wierzch zapiekanki posypać słodką papryką i ziołami prowansalskimi.
ETAP 4:
Boczek pokroić w cienkie plastry. Wyłożyć nim wierzch zapiekanki. Zapiekać w temperaturze 180 stopni przez 25 minut.
Marika-
Magdalena88
niezły kąsek