ewelina.mn

ewelina.mn

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 663]

Zapiekanka warzywna z kiełbasą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

W moim domu mam zawsze pod ręką gotowe mrożonki warzywne. Często robię z nich zupy, ale czasem mam ochotę na coś bardziej treściwego.

Zapiekanka warzywna z kiełbasą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zapiekanka warzywna z kiełbasą

 

  • 1 kawałek kiełbasy podwawelskiej
  • 6-8 ziemniaków
  • 1 duża cebula czerwona
  • zupa kalafiorowa z koperkiem Hortex
  • 2 łyżki oliwy
  • łyżka masła
  • sól
  • pieprz
  • kilka liści sałaty (do dekoracji)

Sposób przygotowania:

Zapiekanka warzywna z kiełbasą
Ziemniaki gotujemy, kroimy na kawałki. Na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę, dodajemy do niej pokrojoną w kostkę kiełbasę oraz ziemniaki, i wszystko razem chwilę smażymy. Dodajemy do tego mrożone warzywa i pod przykryciem dusimy wszystko do momentu aż warzywa nie zmiękną. Doprawiamy zapiekankę solą i pieprzem. Następnie wszystko przekładamy do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem. Przykrywamy i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni przez około 30 minut. Porcje zapiekanki nakładamy na umyte liście sałaty. Smacznego.
Zapiekanka warzywna z kiełbasą
Zamiast czerwonej cebuli można użyć oczywiście popularnej żółtej.
Zapiekanka warzywna z kiełbasą
Zamiast kiełbasy podwawelskiej można użyć innej, ulubionej.
Zapiekanka warzywna z kiełbasą
Zapas mrożonek mam zawsze w domu, dzięki czemu mogę zawsze zrobić szybki obiad.
Zapiekanka warzywna z kiełbasą
Ziemniaki nadają dodatkowej treści naszej potrawie.