Sposób przygotowania:
Zapiekanka wg lukaszka
Na sam początek mięso przyprawiamy i dodajemy do niego surowe jajko, namoczoną bułkę, oraz posiekaną cebulę. I mieszamy to wszystko. Następnie formujemy małe kuleczki które obtaczamy w mące ziemniaczanej potem smażymy na oleju.Później kalafior i brokuł gotujemy na pół twardo a w rondelek nalewamy 3/4 szklanki mleka i podgrzewamy, potem wrzucamy do niego serek topiony. W pozostałym mleku czyli 1/4 szklanki mleka rozpuszczamy łyżeczkę mąki tortowej. Potem dodajemy 1/4 mleka do 3/4 mleka czyli do rondelka i gotujemy. A w naczyniu żaroodpornym układamy na przemian kalafior i brokuł.I na to kładziemy kulki mięsne plus kawałki pomidorów.Następnie wszystko polewamy sosem z mleka i serka. Pod koniec posypujemy startym serem i pieczemy ok. 25 minut e temperaturze 200 stopni.
edytaha
lukaszek33@onet.pl
Babciagramolka
To jest mały trójkącik topionego serka - sosu serowego z tego nie będzie . Na tą ilość zapiekanki 2 x 10 dag dało by może pół litra sosu serowego