Anula

Anula

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 336]

Zapiekanka wolska

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 3

Bardzo smaczna zapiekanka.

Zapiekanka wolska

Składniki:

Zapiekanka wolska

 

  • pol paczki ok 25 dag makaronu rurki
  • 50 dag jedrnych pomidorow
  • 20 dag wedzonego boczku
  • 20 dag startego ostrego sera
  • sol
  • pieprz
  • 3 lyzki posiekanej natki
  • tluszcz i bulka tarta do formy

Sposób przygotowania:

Zapiekanka wolska
Zagotowac wode w 3-litrowym garnku,posolic,wrzucic makaron i gotowac.Gdy jest prawie miekki-wlac kubek zimnej wody,pzykryc i odstawic z ognia na 10 min.(hartowanie)Nastepnie odcedzic i dobrze odsaczyc.Wtym czasie umyc pomidory ,wlozycna kilka chwil do wrzatku,obrac ze skorek i pokrajac w osemki.Boczek pkroic w gruba kostke,zrumienic,oddzielic skwarki i wymieszac je z makaronem oraz pomidorami i pieprzem.Wysmarowac tluszczem i wysypac tarta bulka naczynie zaroodporne,wlozyc makaron,posypac obficie serem,skropic tluszczem,posypac polowa natki i wstawic do nagzanego piekarnika.Zapiekac 30 min.Podawac posypana reszta natki.