Sposób przygotowania:
Zapiekanka z białej kiełbasy
Ziemniaki umyć, a następnie ugotować w mundurkach w lekko posolonej wodzie. Po ugotowaniu ziemniaki odcedzić, dać do ostygnięcia, a w następnej kolejności pokroić w plasterki. Cebulę obrać, polać zimną wodą, żeby nie szczypała w oczy podczas krojenia, a później pokroić w drobną kostkę. Pokrojoną cebule podsmażyć na patelni, na rozgrzanym oleju. Z białek kiełbasy ściągnąć osłonki, a następnie pokroić w plasterki i również podsmażyć na rozgrzanym oleju. Marchewkę oraz pietruszkę obrać, dobrze umyć i ugotować do miękkości. Ugotowane warzywa wyjąć z wody, wystudzić i pokroić w plasterki. Wszystkie składniki wymieszać i wsypać do naczynia żaroodpornego, które najpierw należy posmarować margaryną. Całość pokroić oliwą z oliwek oraz doprawić pieprzem i solą i posypać umytą i pokrojoną natką pietruszki. Całość wsadzić do piekarnika nagranego do temperatury 180 stopni i piec około 20 -30 minut.