Sposób przygotowania:
Zapiekanka z bobem 3
Bób płuczemy i wsypujemy do garnka. Zalewamy go wodą i dodajemy 3 pokrojone w plasterki ząbki czosnku oraz kilka gałązek koperku. Gotujemy do miękkości. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Szynkę kroimy w kostkę. Cebule i czosnek dokładnie obieramy. Cebulę kroimy w kostkę, a resztę czosnku przeciskamy przez praskę. Szynkę wraz z cebulką i czosnkiem podsmażamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Na dnie układamy pokrojone w plastry ziemniaki. Posypujemy je obranym ze skorupek bobem. Na bób wykładamy szynkę z cebulką. Przygotowujemy sos do polania zapiekanki. Jajka rozkłócamy. Dodajemy do nich twaróg oraz ser fromage i śmietanę. Szybko mieszając dodajemy przyprawę tzatziki oraz resztę pokrojonego drobno koperku. Zapiekankę zalewamy sosem. Zapiekamy około pół godziny w nagrzanym do 200 stopni piekarniku. Można ją jeść z ketchupem, majonezem.