MARIA66

MARIA66

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 509]

Zapiekanka z boczkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ziemniaki i boczek to pyszne połączenie w formie zapiekanki.

Zapiekanka z boczkiem

Składniki:

Zapiekanka z boczkiem

 

  • 5 g masła
  • 700 g ziemniaków pokrojonych w cienkie plasterki
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 1 czerwona cebula pokrojona w cienkie plasterki
  • 100 g startego sera do zapiekania
  • 300 ml śmietany kremówki 30%
  • 200 g pokrojonego w paseczki, przyrumienionego boczku

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka z boczkiem
Naczynie do zapiekania posmarować masłem,ułożyć warstwę plasterków ziemniaków, na nią wyłożyć boczek a następnie 2 warstwy ziemniaków, każda posypana niewielką ilością czosnku, cebuli i sera oraz delikatnie solą i pieprzem. Zakończyć warstwą ziemniaków, posypać pozostałym serem i polać śmietaną Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 ºCprzez 30 minut pod przykryciem. Zdjąć pokrywę i piec jeszcze przez godzinę aż ziemniaki będą miękkie a ser utworzy złocistą i chrupiącą skórkę.

Tagi:

sery ser