Sposób przygotowania:
Zapiekanka z cukinii, pomidorów i kiełbasy
Cukinie umyłam i pokroiłam w centymetrowe plastry. Następnie obsmażyłam je na łyżce oleju obsypując niewielką ilością soli. Po lekkim zrumienieniu przełożyłam je do naczynia żaroodpornego wysmarowanego odrobiną oleju. Na patelni rozgrzałam łyżkę oleju i masło i wrzuciłam oczyszczone i pokrojone grzyby, po 5 minutach dodałam pokrojoną w pół-krążki cebulę i pokrojone w plasterki frankfurterki. Całość doprawiłam solą i pieprzem oraz posiekanym czosnkiem i smażyłam kolejne 5 minut. Po tym czasie podsmażona kiełbasa z cebulą i grzybami wylądowała na cukinii w naczyniu żaroodpornym. Pomidora sparzyłam, obrałam i pokroiłam w plastry, które rozłożyłam na gotowych warstwach zapiekanki. Z wierzchu posypałam startym serem. W miseczce wymieszałam mascarpone z jajkami, odrobiną soli i dużą ilością pieprzu i oregano. Sosem zalałam zapiekankę i wstawiłam do nagrzanego piekarnika (180 stopni) na 20 minut.