dża

dża

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 262]

Zapiekanka z cukinii, pomidorów i kiełbasy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszna, aromatyczna zapiekanka z bogactwem smaków. Dla podkręcenia smaku dodałam garść grzybów. Polecam na letni obiad lub kolację.

Zapiekanka z cukinii, pomidorów i kiełbasy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zapiekanka z cukinii, pomidorów i kiełbasy

 

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka z cukinii, pomidorów i kiełbasy
Cukinie umyłam i pokroiłam w centymetrowe plastry. Następnie obsmażyłam je na łyżce oleju obsypując niewielką ilością soli. Po lekkim zrumienieniu przełożyłam je do naczynia żaroodpornego wysmarowanego odrobiną oleju. Na patelni rozgrzałam łyżkę oleju i masło i wrzuciłam oczyszczone i pokrojone grzyby, po 5 minutach dodałam pokrojoną w pół-krążki cebulę i pokrojone w plasterki frankfurterki. Całość doprawiłam solą i pieprzem oraz posiekanym czosnkiem i smażyłam kolejne 5 minut. Po tym czasie podsmażona kiełbasa z cebulą i grzybami wylądowała na cukinii w naczyniu żaroodpornym. Pomidora sparzyłam, obrałam i pokroiłam w plastry, które rozłożyłam na gotowych warstwach zapiekanki. Z wierzchu posypałam startym serem. W miseczce wymieszałam mascarpone z jajkami, odrobiną soli i dużą ilością pieprzu i oregano. Sosem zalałam zapiekankę i wstawiłam do nagrzanego piekarnika (180 stopni) na 20 minut.
Zapiekanka z cukinii, pomidorów i kiełbasy
Na patelni rozgrzałam łyżkę oleju i masło i wrzuciłam oczyszczone i pokrojone grzyby, po 5 minutach dodałam pokrojoną w pół-krążki cebulę i pokrojone w plasterki frankfurterki.
Zapiekanka z cukinii, pomidorów i kiełbasy
podsmażona kiełbasa z cebulą i grzybami wylądowała na cukinii w naczyniu żaroodpornym
Zapiekanka z cukinii, pomidorów i kiełbasy
Obranego pomidora pokroiłam w grube plastry, z wierzchu posypałam serem
Zapiekanka z cukinii, pomidorów i kiełbasy
Sosem z mascarpone zalałam zapiekankę i wstawiłam do piekarnika