Sposób przygotowania:
Zapiekanka z cukinią, mozarellą i pesto
Cukinię dokładnie myjemy i kroimy w cienkie plastry. Plastry oprószamy sola i odstawiamy na 5-10 min. Osuszamy je później papierowymi ręcznikami. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Na dnie układamy połowę plastrów cukinii. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy cebulkę, dodajemy paprykę, a po chwili mięso mielone. Gdy mięso już się podsmaży całość zdejmujemy z ognia i dodajemy pesto, dokładnie mieszamy. Gdy mięso trochę przestygnie układamy je na plastrach cukinii. Pomidora sparzamy i obieramy ze skórki. Kroimy go w plastry i układamy na mięsie, solimy i pieprzymy. Na pomidorach układamy resztę cukinii. Mozzarellę kroimy na plasterki - na 2-3 części - i układamy na cukinii. Jajko rozkłócamy, dodajemy śmietany, tymianku, majeranku, solimy i pieprzymy. Powstałym sosem zalewamy zapiekankę. Całość zapiekamy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około pół godziny - do momentu aż ser nam się zapiecze.