Sposób przygotowania:
zapiekanka z cukinii 3
Ugotować beszamel: masło rozpuścić w garnku, dodać mąkę i lekko zrumienić, dolać mleko i energicznie mieszając podgrzewać aż zacznie lekko gęstnieć, doprawić solą, pieprzem i czerwona papryką odstawić do przestudzenia Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Cukinię, umyć, obrać, i pokroić w plastry, obrane ziemniaki również. Ułożyć warzywa na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posypać vegetą i skropić olejem. Wstawić do piekarnika i podpiec około 15 minut. Naczynie żaroodporne natłuścić. Ułożyć w nim ziemniaki i posypać pokrojoną cebulką. Oprószyć żółtym serem. Pomidora pokroić w plasterki i ułożyć na ziemniakach, na przemian z cukinią. Posypać vegetą i ziołami prowansalskimi. Do beszamelu wbić jajko i dodać czosnek. Dokładnie wymieszać. Zalać sosem potrawę i posypać bułką tartą. Zapiekać 30 minut.