Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Zapiekanka z cukinii i pomidorów

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Cukinię można zastąpić kabaczkiem lub bakłażanem.

Zapiekanka z cukinii i pomidorów

Składniki:

Zapiekanka z cukinii i pomidorów

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka z cukinii i pomidorów
Cukinię i pomidory umyć i obrać. Pokroić w plastry o grubości 1 cm. Masło roztopić na patelni, wymieszać z mąką i zrobić jasną zasmażkę, wlać mleko, wymieszać i chwilę gotować ciągle mieszając. Następnie zdjąć z ognia, ostudzić, dodać śmietankę, utarty żółty ser i jajka, przyprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać. W naczyniu żaroodpornym ułożyć na przemian cukinię z pomidorami, zalać sosem. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około pół godziny w temp 190 stopni.