Wiech

Wiech

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 160]

Zapiekanka z dorsza, cukinii i makaronu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Jesienno - zimowa zapiekanka. Energetyczna, ale lekka. Dorsz i pikantne warzywa w dość ostrym sosie beszamelowym.

Zapiekanka z dorsza, cukinii i makaronu Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zapiekanka z dorsza, cukinii i makaronu

 

  • ok. 40 dag makaronu (np. kokardki lub świderki)
  • ok. 30 - 40 dag filetów z dorsza lub innej ryby morskiej
  • dwie małe cukinie
  • dwa ząbki czosnku
  • 3 nieduże pomidory
  • 3/4 l mleka
  • 3 łyżki oliwy
  • łyżka masła
  • 3 - 4 łyżki mąki
  • ok.15 dag startego, ostrgo sera (użyłem oscypka)
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa, ew. przyprawa do ryb

Sposób przygotowania:

Zapiekanka z dorsza, cukinii i makaronu
Makaron (raczej gruby) ugotuj w osolonej wodzie przez połowę czasu podanego na opakowaniu - powinien być twardy. Odcedź i zostaw na sicie. Cukinie pokrój w półplasterki i podsmaż na łyżce oliwy. Kiedy zaczną się rumienić dodaj zgnieciony i posiekany czosnek. Zrumienioną na złoto cukinię zdejmij z patelni. Do pozostałego na patelni tłuszczu dodaj łyżkę oliwy, łyżkę masła i 3 łyżki mąki. Zrób jasną, niezbyt gęstą zasmażkę. Wlej mleko i mieszając rozprowadź, do uzyskania gładkiego, niezbyt gęstego sosu. Dopraw go na ostro solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Filety, jeżeli świeże - oprósz odrobina soli i pieprzu, jeżeli mrożone - umyj w zimnej wodzie i również dopraw. Nie muszą być rozmrożone do końca. Do naczynia żaroodpornego wlej odrobinę sosu i rozprowadź go po dnie. Wyłóż na to cienką warstwę makaronu, na makaron wyłóż filety i zalej sosem - tak, aby ryby były przykryte. Połóż na tym warstwę cukinii, warstwę makaronu i kolejną warstwę sosu. Na górę wyłóż przekrojone na połówki pomidory, resztę makaronu i zalej resztą sosu. Posyp z wierzchu grubo startym serem. Zapiekaj ok. 20 - 25 minut w temperaturze 200 stopni. Kiedy ser się roztopi i zrumieni wyjmij naczynie z pieca i odstaw na 10 minut do wystygnięcia. Podawaj posypane koperkiem.
Zapiekanka z dorsza, cukinii i makaronu
Makaon jedynie podgotuj, dojdzie w piekarniku.
Zapiekanka z dorsza, cukinii i makaronu
Cukinię usmaż na złoto z dodatkiem czosnku.
Zapiekanka z dorsza, cukinii i makaronu
Ułóż warstwami w naczyniu żaroodpornym i zalej sosem.
Zapiekanka z dorsza, cukinii i makaronu
Kiedy ser się roztopi i zbrązowieje - wyjmuj zapiekankę z pieca.