Sposób przygotowania:
Zapiekanka z dorsza, cukinii i makaronu
Makaron (raczej gruby) ugotuj w osolonej wodzie przez połowę czasu podanego na opakowaniu - powinien być twardy. Odcedź i zostaw na sicie. Cukinie pokrój w półplasterki i podsmaż na łyżce oliwy. Kiedy zaczną się rumienić dodaj zgnieciony i posiekany czosnek. Zrumienioną na złoto cukinię zdejmij z patelni. Do pozostałego na patelni tłuszczu dodaj łyżkę oliwy, łyżkę masła i 3 łyżki mąki. Zrób jasną, niezbyt gęstą zasmażkę. Wlej mleko i mieszając rozprowadź, do uzyskania gładkiego, niezbyt gęstego sosu. Dopraw go na ostro solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Filety, jeżeli świeże - oprósz odrobina soli i pieprzu, jeżeli mrożone - umyj w zimnej wodzie i również dopraw. Nie muszą być rozmrożone do końca. Do naczynia żaroodpornego wlej odrobinę sosu i rozprowadź go po dnie. Wyłóż na to cienką warstwę makaronu, na makaron wyłóż filety i zalej sosem - tak, aby ryby były przykryte. Połóż na tym warstwę cukinii, warstwę makaronu i kolejną warstwę sosu. Na górę wyłóż przekrojone na połówki pomidory, resztę makaronu i zalej resztą sosu. Posyp z wierzchu grubo startym serem. Zapiekaj ok. 20 - 25 minut w temperaturze 200 stopni. Kiedy ser się roztopi i zrumieni wyjmij naczynie z pieca i odstaw na 10 minut do wystygnięcia. Podawaj posypane koperkiem.