Sposób przygotowania:
Zapiekanka z dorszem a'la lasagne
Rybę pokroiłam w paski, szpinak opłukałam i wysuszyłam. W rondlu rozpuściłam łyżkę masła, wrzuciłam szpinak oraz zmiażdżony czosnek, doprawiłam solą i pieprzem, dolałam połowę śmietany i dusiłam 2 minuty. Naczynie żaroodporne wysmarowałam resztą masła, na dnie położyłam płaty makaronu. Następnie ułożyłam warstwę z połowy kawałków ryby, szpinaku i mozzarelli, którą przykryłam plastrami makaronu i kolejną warstwą z ryby, szpinaku i mozzarelli. Na wierzchu ułożyłam makaron i plastry pomidora. Całość doprawiłam solą i pieprzem, posypałam startym serem i zalałam resztą śmietany. Zapiekankę wstawiłam do rozgrzanego (180 stopni) piekarnika na 35 minut.