Sposób przygotowania:
Zapiekanka z dorsza.
Filety opłukać, osuszyć i skropić sokiem z cytryny. Odstawić pod przykryciem na kilka minut. Paprykę umyć, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić na kawałki. Cebulę obrać i pokroić na kawałki - krążki. Zeszklić na patelni na dwóch łyżkach tłuszczu. Odłożyć na talerzyk. Na ten sam tłuszcz wrzucić paprykę i dusić na małym ogniu ok. 5 min stale mieszając. Paprykę wymieszać z cebulą, posypać sola i pieprzem, ułożyć na dnie żaroodpornego naczynia wysmarowanego tłuszczem. Filety natrzeć solą i umieścić w warzywach w formie. Przygotować sos. W tym celu w rondelku rozgrzać resztę tłuszczu, zrobić z mąki zasmażkę. Wlać mleko i rosół, stale mieszając. Całość krótko zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować jeszcze kilka minut. Do sosu dodać połowę startego sera, doprawić do smaku sola, pieprzem i słodka papryką. Składniki w formie polać przygotowanym sosem i posypać resztą sera. Tak przygotowaną zapiekankę wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać 40 min w temperaturze 200 stopni. Gorącą potrawę podawać z ugotowanym na sypko ryżem.