światzpiernika

światzpiernika

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 97]

Zapiekanka z dorszem i cukinią

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Zapiekanka jest świetną alternatywa na obiad- łączy w sobie warzywa i rybę, a wszystko przygotowane tylko w jednym naczyniu!

Zapiekanka z dorszem i cukinią Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zapiekanka z dorszem i cukinią

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka z dorszem i cukinią
Filety z dorsza kroimy w kostkę. Ziemniaki ścieramy lub kroimy w plasterki. Tak samo postępujemy z cukinia oraz pieczarką. 2 jajka gotujemy na twardo, a następnie także kroimy w cienkie plastry. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Rozkładamy na dnie pokrojone ziemniaki, kolejno rybę i cukinię. Kolejna warstwa to ryba, ziemniaki i pieczarki oraz jajka. Na wierzch rozkładamy kolejną warstwę cukinii. W rondelku podgrzewamy mleko z łyżką masła, dodajemy mąkę, sól, pieprz oraz przyprawę do ryb. Mieszamy do momentu, aż sos zgęstnieje. Następnie polewamy nim naszą zapiekankę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut. Pod koniec pieczenia posypujemy zapiekankę startym żółtym serem.
Zapiekanka z dorszem i cukinią
Etap 1Składniki kroimy w cienkie plastry.
Zapiekanka z dorszem i cukinią
Etap 2Pokrojonego w kostkę dorsza rozkładamy na ziemniakach.
Zapiekanka z dorszem i cukinią
Etap 3Pieczarki dodadzą naszemu daniu ciekawy aromat.
Zapiekanka z dorszem i cukinią
Etap 4Na wierzch cukinia, sos i do piekarnika!